Formacja Cup and Handle w handlu może być wykorzystywana jako kontynuacja wcześniej ustalonego trendu. Jest to jeden z najłatwiejszych do znalezienia wzorów, dlatego jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś o tym wzorze lub modelu, czytaj dalej.

Co to jest formacja Cup And Handle w tradingu?
Nazwa tej figury jest bardzo ciekawa: „Cup and Handle”, która jest bardzo podobna do podwójnego szczytu (bycza formacja odwrócenia trendu, którą zwykle znajdujemy na wykresach słupkowych, liniowych i świecowych); z tą jednak różnicą, że w „Cup and Handle” tworzą się dwie doliny; pierwsza jest szersza, a druga mniejsza i o mniejszej głębokości spadku ceny.
Formacja bycza
Cup and Handle jest byczą formacją, która oznacza okres konsolidacji, po którym następuje wybicie i została opracowana przez Williama O'Neila, który wprowadził ją w 1988 roku w swojej książce: „How to Make Money in Stocks”.
Fazy figury Cup and Handle
Rysunek ten podzielony jest na dwie fazy:
- Tworzenie się kielicha po przebiciu (podobnie jak w przypadku miski).
- Formacja uchwytu, o mniejszej głębokości i czasie trwania niż kielich.
W tym przypadku figura jest zakończona, gdy opór zostanie przełamany:

Kształt kielicha
Kształt filiżanki powinien mieć kształt litery U i przypominać zaokrąglone dno miski. Jeśli kształt jest w kształcie litery V, jest to uważane za bardzo agresywną inwersję. W tym przypadku idealny trend w kształcie litery U powinien być gładki, a idealna formacja powinna mieć równe szczyty po obu stronach kielicha.
Jak wspomniano powyżej, kielich, który ma dłuższe dno i dno w kształcie litery U, będzie stanowił silniejszy sygnał. Ważne jest również, aby objętość „kubka” nie była zbyt głęboka.
Kształt uchwytu
Po uformowaniu daszka z prawej strony kubka, daje się zagłębienie, które będzie stanowiło uchwyt. To właśnie ta pętla będzie reprezentować ostateczną konsolidację, cofnięcie przed większym wybiciem. Wielu ekspertów zaleca, aby poczekać na wybicie powyżej linii oporu, która znajduje się na maksimach kielicha.
Należy unikać wzorów z uchwytami, które są zbyt głębokie, ponieważ muszą one tworzyć się gdzieś w górnej połowie wzoru kielicha.
Cechy wykresu
- Wolumen: Powinien nastąpić wzrost wolumenu po wybiciu ponad opór uchwytu. Wolumen powinien spadać wraz ze spadkiem ceny, a następnie pozostać poniżej średniej widzianej u podstawy kielicha. Cena powinna rosnąć, gdy akcje zaczynają poruszać się wyżej w kierunku poprzedniego wyżu.
- Cel: oczekiwane przełamanie po przełamaniu kielicha z uchwytem może być oszacowane poprzez pomiar odległości od prawego szczytu kielicha do dna kielicha.
- Czas trwania: „Cup” może trwać od 1 do 6 miesięcy, czasami dłużej na wykresach tygodniowych. Uchwyt może trwać od jednego do kilku tygodni, a najlepiej jest go wykonać w okresie od jednego do czterech tygodni.
Handel z formacją kielicha i uchwytu.
Jeśli chcesz handlować przy pomocy strategii „cup-and-handle”, powinieneś umieścić zlecenie stop nieco powyżej górnej linii trendu uchwytu; ponieważ zlecenie to zostanie zrealizowane tylko wtedy, gdy cena przełamie opór formacji.
Inną alternatywą jest zaczekanie, aż cena zamknie się wyżej niż górna linia trendu uchwytu, a następnie złożenie zlecenia kupna z limitem ceny nieco niżej niż poziom przełamania formacji, które zostanie zrealizowane, jeśli cena się cofnie. W tym przypadku, istnieje ryzyko utraty transakcji, jeśli cena nie cofnie się i będzie kontynuowała wzrost bez przerwy.
Podsumowując, możemy powiedzieć, że formacja ta jest bardzo łatwa do zastosowania dla doświadczonych traderów i może być wykorzystywana na rynkach akcji i forex; jednakże uważamy, że formacja ta wymaga większego wsparcia ze strony innych wskaźników technicznych.